Monedele cu valoare fixă – cunoscute în limbajul de specialitate sub denumirea de stablecoins -– reprezintă o copie digitală a unui activ general recunoscut, ce este garantată de existența reală a respectivului activ.
Majoritatea monedelor cu valoare fixă se raportează la dolarul SUA, care este recunoscut ca monedă de rezervă la nivel internațional, cele mai cunoscute fiind USDT, USDC, BUSD sau DAI.
Pornind de la faptul că fiecare dintre monedele cu valoare fixă ar trebui să fie garantate de existența reală a respectivului activ, aceste copii digitale se împart în două categorii majore:
– monede cu valoare fixă centralizate, care sunt emise de o entitate ce garantează faptul că în conturile sale există un dolar SUA pentru fiecare copie digitală eliberată; Cele mai cunoscute astfel de monede sunt USDT, USDC și BUSD.
– monede cu valoare fixă descentralizate, care sunt emise pe baza unui algoritm autoguvernat, care emite copia digitală a unui activ în baza unei metode auditate public ce presupune îndeplinirea unor condiții prealabile, precum colaterizarea valorii emise cu alte active. Cea mai cunoscută monedă cu valoare fixă descentralizată este DAI.
Deși monedele cu valoare fixă nu reprezintă în mod special o aplicație De-Fi, ele reprezintă un instrument esențial pentru asigurarea stabilității și conservării valorii pe o piață imatură cu o volatilitate ridicată.